Wednesday, May 20, 2009

Tom Yam ( Traditional ways)


hm..act im having lunch time. tp, x g lunch pun. Just lepak kt depan computer ni.
So, today i think i want to post this recipe.

Bahan bahan:
3 biji bawang merah.
2 biji bwang putih.
1 biji bawang besar.
Seulas serai ( kalau serai tu halus guna la 2).
Daun limau( 6 keping).
1 asam keping
Halia seinci.
Cili kering yg sudah di blender ( 2 sudu besar).
Garam & gula.
Carrot( dipotong memanjang)
Bunga kobis.
Cendawan.
Baby corn.
Cili padi.
Fishball.
Ayam.
Air.

So, cara cara membuat Tom Yam:
1. Tumiskan bawang merah,bawang putih,halia dan serai sampai kekuningan dan naik wangi.
2.Kemudian, masukkan cili dan asam keping. Kacau sehingga naik minyak.
3. Lepastu, masukkan air dlm 1 litter, dan masukkan ayam.
4. Bila ayam da masak, boleh la masukkan cili padi, semua sayur yang telah dipotong bersama fish ball.
5.Then masukkan gula dan garam secukup rase.
6.Lastly, masukkan daun limau, bawang besar dan kacau.
7.Cuba rasa tomyam, if ade rase yg kurang boleh la tambahkan mase ni. Mungkin nk pedas lagi, tambah la cili padi, nk masin skit tambah la garam.
8. Tutup api or induction cooker. Boleh dihidang.

Slalunyer, masak tomyam ni sedap makan ngan telur dadar sekali. Hm...sekejap jer masak. rasenyer, i take 1 hour to cook rice,tomyam and telur dadar.

footnote: Bagi kawan kawan yang nk diet tuh, u all boleh x tumis tomyam. Just, letak air and masukkan terus bawang,halia, serai and cili sekali, pas 3 minute cam tu masuk ayam and seterusnyer mcm cara2 diatas. Act this way lagi senang n lagi sihat :)

2 comments:

  1. Salam,
    Amboi bila lagi nak tambah resepi. Asam pedas @ kari import dari Pakistan... hehehe jgn mare...

    ReplyDelete
  2. Kari import pakistan x blaja lagi. huhu...
    Asam pedas. nanti2 la. hehe...

    ReplyDelete