Saturday, August 8, 2009

Kek Coklat Moist

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 1/2 cawan gula halus
4 biji telur gred A
250 gram buttercup
2 sudu kecil esen vanilla
1 cawan serbuk koko or 75 gram
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1/2 cawan susu cair

Cara-cara
1. Masukan serbuk koko,gula halus (1/2 cawan) dan air panas dan jerang dengan api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder.
3. Kemudian, masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat yang dijerang tadi.
3. Masukan dalam loyang dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.
4. Sejukan kek.
5. Untuk moistnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.

Picture i put later k, still in my phone. Anyway, this is the most deliciouse cake i make. huhu...

No comments:

Post a Comment